Tokyo polarizează ansamblul industrial Keihin (Yokohama, Kawasaki, Chiba) care asigură 27% din puterea industrială a ţării. Cartierul general al afacerilor comerciale, în mare parte asemănător celor al marilor orase americane este Kanda, sediul marilor bănci şi al marilor societăţi comerciale din domeniile construcţiilor navale, maşinilor electronice, autoturismelor.
El are o economie deosebit de mare ce cuprinde: comerț, finanțe, asigurări, producție, transport, etc. Cel mai mare complex industrial din Japonia este Regiunea Industrială Keihin, ce se află între Tokyo și Yokohama. În Tokyo, tipărirea și publicarea se află pe primul loc în cadrul industriilor producătoare, având un procent de 20%.
Portul din Tokyo s-a extins rapid în ultimii ani, ajungând acum să fie pe locul 2 în Japonia în privința valorii comerțului (după Yokohama).
Tokyo este un labirint nu numai la suprafaţă, ci şi sub pămant. Liniile de metrou alcătuiesc o uriaşă reţea subterană, cu popasuri in gările in care se intră şi se iese prin scări rulante. Intrat in acest labirint de dedesubt, constaţi că Tokyo nu este cel mai mare oraş al lumii, ci şi o metropolă a subteranelor", intrucat sub el se află in realitate un alt oraş, in care nu există niciodată noapte, ziua fiind intreţinută permanent de luminile de la lămpile fluorescente. Aceste reţele subterane oferă o mostră unică a dinamismului. Centrul nu diferă însă de al marilor oraşe americane, iar firmele sunt scrise cu caractere japoneze şi caractere romane. Aici sunt situate cartierele Marunouchi şi Nihonbashi, în interiorul cărora sunt amplasate Gara şi Poşta Centrală, diferite ministere, precum şi Palatul Imperial Japonez, pierdut ca oază într-un furnicar de oameni şi de maşini, cu zidurile lui medievale înconjurat de şanţuri interioare şi exterioare umplute cu apă. Alături, ca un progres al civilizaţiei moderne se ridică turnul de televiziune (1958) de 334 m, asemănător cu Turnul Eiffel din Paris.
Mulţi spun că Tokyo este un fel de miracol de neon. Ziua el este, înainte de orice, un uriaş centru de afaceri economice, financiare, comerciale, un centru cultural, iar seara devine o împărăţie a veseliei, amuzamentului, a jocurilor de neon, dintre care cel mai interesant este un uriaş panou al firmei „Pepsi-Cola”, instalat pe o clădire din intersecţia Sukiyabashi, care oferă spectacole de balet, coride, meciuri de box în imagini formate din becuri electrice la comanda unui minicomputer, cu efecte extraordinare.